Oktatás / kutatás

Az Agri Kulti 2011 óta folytat oktatási, kutatási tevékenységet a fenntartható vidékfejlesztés elméleti és gyakorlati területein. Egyszerre szeretnénk szemlélői, tanulmányozói és aktív beavatkozói lenni a környezeti és társadalmi kihívásoknak.

Oktatás során kutatunk, kutatás során oktatunk. Ennek eredményeképpen lehetőségeket tárunk fel és gyakorlati javaslatokat teszünk, majd ezeket rendszerint el is kezdjük megvalósítani. Ez újabb kutatási-oktatási területet biztosít, és így tovább. A referenciamunkák hitelesítik az oktatást, a kutatói munka szakmai/tudományos hátteret ad a megvalósításnak.

Az Agri Kulti oktatási-kutatási tevékenysége kitágítja a megszokott képzési formák határait. Igyekszünk a résztvevő diákok, tanárok, meghívott szakértők számára átjárhatóságot, részvételt biztosítani az oktatási és kutatási munkákon kívül a gyakorlati tanácsadói feladatokban és megvalósításban is. A három terület így képes egymást erősíteni. Ügyelünk arra, hogy a különböző generációk egymás oktatásából egyformán kivehessék a részüket.

Módszertanunk fő lépései

  1. Megalapozás – ökológia, agrárium, társadalomtudomány területeiről – meghívott hazai és nemzetközi szakemberek segítségével + esettanulmányok feldolgozásával.
  2. Erőforrás- és problématérkép – helyi érintettek + ökológiai, társadalmi, ill. agár-erőforrások felmérése. A részvételi akciókutatás módszerével dolgozunk.
  3. Javaslatok – összefoglaló kutatási anyagaink a kitörési pontok azonosításával – végső soron fejlesztési javaslatokkal zárulnak.
  4. Megvalósítás – javaslatainkat igyekszünk a gyakorlatban is kipróbálni, megvalósítani.
  5. Lekövetés – hogyan működnek hosszabb távon a megvalósított elképzelések?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy stratégiákat szőni, fejlesztési elképzeléseket megfogalmazni és megvalósítani a fenti szemlélettel és lépésekkel lehet igazán hatékonyan.

Kutatási projektek beszámolói:

 

English Magyar