LegumES
A hüvelyes növények környezeti és egészségügyi előnyei egyre több figyelmet kapnak a mezőgazdaságban és az élelmiszertermelésben. Mára már köztudott, hogy a hüvelyesek jelentősen hozzájárulhatnak napjaink legnagyobb kihívásainak – az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és az élelmezésbiztonság – kezeléséhez, ám ezen előnyök pontos mérése és nyomon követése továbbra is nehézséget jelent.
Ökoszisztéma-szolgáltatások optimalizálása hüvelyes-termesztési rendszerekben
Ezen változtat a LegumES Horizon Europe projekt, amelynek célja a tudományos és gyakorlati tapasztalatok összegyűjtése, integrálása és tesztelése annak érdekében, hogy optimalizáljuk a hüvelyes-alapú termelési rendszereket és maximalizáljuk az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A projekt keretében közös definíciókat dolgozunk ki, mutatókat rendelünk hozzájuk, valamint monitorozási módszereket fejlesztünk, hogy mérhetővé és követhetővé váljanak a hüvelyesek előnyei.
A négyéves projekt 2024 januárjában indult 11 országból 22 partner részvételével. Az Agri Kulti fő feladata AgriToolkit fenntarthatósági értékelési rendszerünk továbbfejlesztése és adaptálása, hogy pontosabb képet nyújtson a hüvelyesek termesztésének környezeti, gazdasági és társadalmi hatásairól. Emellett partnereinkkel együtt részt veszünk termesztési kísérletekben, és erősítjük a termelők és fogyasztók közötti kapcsolatokat is.
← Vissza a projektekhez