LEGUMES HUNGARY LIVING LAB
Az elmúlt években hüvelyesekre fókuszáló európai projektjeink (TRUE, DIVINFOOD, LegumES) révén olyan sokszereplős hálózatot hoztunk létre, amely gazdálkodókat, éttermeket, séfeket, gasztrobloggereket, vetőmag-kereskedőket és nemesítőket, fogyasztói szervezeteket és közétkeztetőket köt össze. Ez a közösség ma már a hazai hüvelyes-értéklánc szereplőit összefogó Living Lab-ként működik.
A hazai hüvelyes értéklánc szereplőinek integrációja
A Living Lab célja, hogy népszerűsítse a hüvelyesek termesztését és fogyasztását Magyarországon: támogatja a gazdákat a vetőmag beszerzéstől a termesztéstechnológiai tudásmegosztáson át a piacra jutásig, ösztönzi a séfeket és a fogyasztókat a hüvelyesek mindennapi használatára, és rendszeres találkozási pontokat teremt a szereplők számára rendezvények és workshopok formájában.
Hálózatunk középpontjában természetesen a termelők állnak – jelenleg 17 kertészeti és szántóföldi gazdával dolgozunk együtt, akik többek között csicseriborsót, lencsét, sárgaborsót, homoki babot, cukorborsót, méteres babot, holdbabot, lóbabot, szegletes ledneket és étkezési szóját (edamame) termesztenek. A fogyasztókhoz való eljutásban és a hüvelyesek népszerűsítésében partnereink között szerepelnek budapesti és vidéki éttermek, a Stílusos Vidéki Éttermiség, a Farm2Fork, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Fővárosi Önkormányzat is.
A Living Lab 2025-től az Agroecology Network of Living Labs akkreditált tagja.
Összefoglaló anyag a Legumes Hungary Living Lab 2022 és 2024 között végzett munkájáról
← Vissza a projektekhez